gtag('config', 'UA-41430458-1');

Vlaggenprotocol Koningsdag en 4/5 mei

Het is alweer lang en breed april. Aan het einde van deze maand vieren we weer met z’n allen Koningsdag en een week later is de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Allemaal dagen waarop we om verschillende redenen massaal de Nederlandse vlag uithangen. Maar wat is nu het vlaggenprotocol waar we ons aan moeten houden? Wij leggen het uit.

Hoe zit het nu precies? Wat zijn de regels op deze dagen? Wij zetten het even op een rij.

Vlaggenprotocol Nederland

Eigenlijk zijn er geen echte regels. Tenminste, Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de nationale vlag. Regels gelden alleen voor Rijksgebouwen. Als burger of bedrijf mag je op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk, slagen voor een examen en dergelijke.

Wel is er een vlaggenprotocol voor het uithangen van de vlag. Een gehesen vlag mag bijvoorbeeld nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte om de vlag niet te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wil je de vlag wel ’s nachts laten hangen? Dan is het een goed gebruik om de vlag te verlichten waardoor de kleuren goed zichtbaar blijven.

Nu terug naar de komende tijd met Koningsdag en de 4 en 5 mei-viering. Hoe moeten we vlaggen op die dagen?

Koningsdag

Op Koningsdag mag samen met de Nederlandse vlag de oranje wimpel uitgehangen worden tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dit geldt ook voor de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje Amalia. Bij alle andere leden van het Koninklijk Huis wordt zonder oranje wimpel gevlagd.

4 en 5 mei

Op 4 mei hangen we vlag halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang. Alleen de Nederlandse vlag, uiteraard zonder oranje wimpel.

Op 5 mei hangen we de vlag uit tussen zonsopkomst en zonsondergang. Alleen de Nederlandse vlag, zonder oranje wimpel.

Heb je nog geen Nederlandse vlag? Bestel die dan snel op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *